Diagnostische onderzoeken

 

In onze praktijk zelf kunnen diverse onderzoeken worden uitgevoerd voor het stellen of bevestigen van een juiste diagnose.

Hartfilmpje (ECG)

Een hartfilmpje is een mogelijk onderzoek als u met klachten in de borststreek bij ons komt. Een hartfilmpje wordt ook wel ElektroCardioGram genoemd ofwel ECG. Een ECG maakt een grafiek van de elektrische activiteit van het hart.

Holter onderzoek

Via een Holteronderzoek spoort de cardioloog eventuele afwijkingen op in het hartritme. Een apparaatje (Holterfoon) registreert dan 24 uur tot 7 dagen het hartritme. Zo krijgt de huisarts en cardioloog een goed beeld over een langere periode.

Longfunctieonderzoek (Spirometrie)

Een kenmerk van COPD is dat de werking van de longen (de longfunctie) vermindert. Door de longfunctie te meten kunnen we vaststellen of u COPD heeft. We kunnen de ernst van uw longafwijking vaststellen en gedurende de verdere behandeling volgen. Met dit onderzoek kunnen we ook bekijken welke medicijnen bij u werken.

Enkel-Arm-Index-onderzoek (EAI)

De enkel-arm index is een maat om te bepalen of er vernauwingen zijn in de slagaders van de benen (etalagebenen). Voor het bepalen van de enkel-arm-index (EAI) wordt de bloeddruk van uw enkels en bovenarmen gemeten. De verhouding tussen de bovendruk in uw onderbenen en armen is de enkel-arm index.

24-uurs bloeddrukmetingen

Uw bloeddruk schommelt gedurende de dag. De bloeddruk gaat omhoog bij inspanning, sterke emoties of bij verandering van houding. Om meer inzicht in uw bloeddruk te krijgen kan een 24-uurs bloeddrukmeting wenselijk zijn.

Dermatoscopie

Door gebruik te maken van een dermatoscoop kan men beter onderscheid maken tussen goedaardig en kwaardaardige gekleurde (gepigmenteerde) vlekjes. Huisarts M. Sonmez heeft zich hierin gespecialiseerd.

 

CRP Sneltest

CRP staat voor C-reactief proteïne. CRP is een eiwit dat gemaakt wordt in de lever en afgegeven wordt aan de bloedbaan. Na het ontstaan van een ontsteking neemt de hoeveelheid CRP in het bloed binnen 6-8 uur uren flink toe. Daardoor is de bepaling van CRP waardevol bij het vaststellen van ontstekingen. Met een CRP sneltest, ofwel Point of Care Test (POCT), kan uw huisarts tijdens uw bezoek aan de praktijk uit een vingerprik bepalen of de CRP waarde in uw bloed verhoogd is. Bij gezonde mensen zonder ontstekingen is de CRP-waarde in het bloed meestal lager dan 10 mg/l.

Hba1c sneltest

Als je diabetes hebt, wordt af en toe het HbA1c-gehalte in je bloed bepaald. Dat is een soort gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de voorafgaande weken. De afkorting staat voor Hemoglobine A1c. Dat zijn versuikerde cellen van de rode bloedkleurstof. deze test kan versnelt op de praktijk worden uitgevoed.

 

 

 


 


Contact

Spoednummer 0592-330934
 

Huisartsenpraktijk M. Sonmez

Thorbeckelaan 195
9402 EP Assen
Telefoon:
0592-312561
Fax:
0592-398214
Routebeschrijving >